Uiterste inleveringsdatum

15   11   2011  

Galileo Satellietprogramma

Het Galileo programma is een Europees systeem voor satellietnavigatie. De satellieten van het Galileo programma worden gebruikt om exact te bepalen waar iemand of iets zich op aarde bevindt. Het programma zorgt ervoor dat Europa in de toekomst nummer 1 blijft op het gebied van ruimtetechnologie. Dit betekent ook dat er altijd navigatiesignalen van een satelliet beschikbaar zijn, wat er ook gebeurt met andere systemen, zoals het Amerikaanse GPS-systeem.

Als je de exacte positie weet van een object, zoals een trein of een boot, dan kan deze informatie voor veel dingen worden gebruikt. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat vliegtuigen of boten niet te dicht bij elkaar in de buurt komen, dat automobilisten de weg kunnen vinden, dat GMS-netwerken correct werken, dat er altijd stroom wordt geleverd, dat ambulances en brandweerwagens mensen kunnen redden, enzovoort. Het is ongelooflijk hoeveel dingen vandaag mogelijk zijn of beter kunnen werken dankzij de navigatiesignalen uit de ruimte!

Het Galileo programma zal binnenkort ten minste 27 satellieten lanceren met behulp van een raket die hen in de ruimte zal brengen. Ze zullen een netwerk vormen in een baan rond de aarde op meer dan 20.000 km hoogte! De lancering van de eerste 2 satellieten is gepland voor het laatste kwartaal 2011. De ene zal vernoemd worden naar een kind dat in Belgiƫ woont en de andere naar een leeftijdsgenootje uit Bulgarije. Ook de volgende satellieten krijgen de naam van een kind uit een lidstaat van de Europese Unie.

Doe mee aan de wedstrijd en werk mee aan dit fantastische ruimteavontuur!