Het Galileo satellietprogramma

Europa is bezig met een eigen systeem voor satellietnavigatie: het Galileo programma. De satellieten van het Galileo programma zullen worden gebruikt om exact te bepalen waar iemand of iets zich op aarde bevindt. Dit programma zal ervoor zorgen dat Europa toonaangevend wordt op het gebied van ruimtetechnologie. Het zal ook betekenen dat de satellietnavigatiesignalen beschikbaar zullen blijven als er iets gebeurt met andere systemen, zoals het Amerikaanse GPS-systeem.

De exacte positie van personen of voorwerpen zoals treinen en boten kan voor veel dingen worden gebruikt. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat vliegtuigen of boten niet te dicht bij elkaar in de buurt komen, dat autobestuurders de weg vinden naar hun bestemming , dat GSM-netwerken correct werken, dat elektriciteit wordt geleverd, dat ziekenwagens en brandweerwagens mensen vinden die in nood verkeren, enzovoort. Het is ongelooflijk hoeveel dingen vandaag kunnen of beter kunnen werken door satellietnavigatiesignalen!

Het Galileo programma zal binnenkort ten minste 27 satellieten lanceren met behulp van een raket die hen in de ruimte zal brengen. Ze zullen een netwerk vormen in een baan rond de aarde op meer dan 20.000 km hoogte! De lancering van de eerste 2 satellieten is gepland voor het laatste kwartaal 2011. De ene zal vernoemd worden naar een kind dat in Belgiƫ woont en de andere naar een leeftijdsgenootje uit Bulgarije. Ook de volgende satellieten krijgen de naam van een kind uit een lidstaat van de Europese Unie.

Neem deel aan deze wedstrijd en aan dit fantastische ruimteavontuur!